FAQ
Heb je als leerling vragen over Columbus? Je vindt hier een infofiche en handleiding.
Heb je als ouder vragen over Columbus? Je vindt hier een infofiche en handleiding.
Heb je als leerkracht vragen over hoe je met Columbus aan de slag kan op jouw school?
Je vindt hier alle documentatie. Bekijk zeker ook onze handleiding en het draaiboek.
Veelgestelde vragen
Hieronder kan je het antwoord terugvinden op veelgestelde vragen omtrent het aanmelden/registreren, de afname en de feedback.
Aanmelden/registreren
Wanneer kies ik voor ‘aanmelden’ of ‘registeren’?
Bezoek je de website voor het eerst? Dan klik je op ‘Registreren‘.
Heb je Columbus reeds gebruikt? Dan klik je op ‘Aanmelden‘.
Vanaf dit schooljaar kunnen gebruikers enkel met een digitale sleutel aanmelden, dat kan LeerID zijn, maar ook eID, itsme of een andere digitale sleutel.
Als studiekeuzebegeleider heb je ook een digitale sleutel nodig om je te registreren of aan te melden. Meer informatie daarover kan je hier terugvinden.
Hoe je LeerID’s voor je leerlingen kan aanmaken en beheren, leer je alvast via deze webinar of deze website.
Mijn browser laat geen registratie toe?
We raden sterk aan de applicatie te gebruiken met één van volgende browsers (in volgorde van performantie): Google Chrome, Mozilla Firefox of Microsoft Edge.
Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Columbus werkt niet op Safari.
Wat als ik vorig jaar al deelnam?
Columbus is beschikbaar in het voorlaatste en laatste jaar. Klik na het aanmelden in de menubalk op ‘Profiel’ >> Klik onderaan die pagina op ‘Nieuwe rol‘ >> Vul de nodige gegevens in en klik op “opslaan” >> Klik vervolgens nog op “bewaar”. Als de nieuwe rol is toegevoegd, heb je ook nog steeds toegang tot de feedback van vorig jaar. Klik daarvoor op ‘Rol’ in de menubalk: zo kan je steeds wisselen tussen je vorige rol en je huidige rol.
Afname
Waarom kan ik Columbus niet meer invullen in de tweede helft van augustus?
Columbus kan dit schooljaar ingevuld worden van begin september tot en met 17 augustus. Daarna kan je geen nieuwe vragenlijsten starten omdat we dan de voorbereidingen treffen voor het volgende schooljaar. Je kan wel op eender welk moment de feedback van de testen die je invulde, blijven raadplegen.
Waarom kan ik ‘Wat kan ik?’ niet invullen?
Als voorlaatstejaarsleerling kan je ‘Wat kan ik?’ niet invullen, deze testen zijn specifiek ontwikkeld voor laatstejaarsleerlingen van het secundair onderwijs. Het is bovendien ook de bedoeling dat ze slechts één keer ingevuld worden.
Kunnen de modules van Columbus gespreid afgenomen worden?
Je kan de verschillende modules uit Columbus gespreid invullen. Je ontvangt feedback na elke deelmodule. Je voorziet idealiter drie gespreide lesuren om alle modules in te vullen. In de toolbox kan je een document vinden met verschillende voorbeeldtrajecten over de inbedding van Columbus in de onderwijsloopbaanbegeleiding.
Let op: ‘Hoe kies ik?’ kan drie keer ingevuld worden, maar er moeten minstens 6 weken tussen die afnames zitten. ‘Wat wil ik?’ kan ook meerdere keren ingevuld worden, de eerste afname loopt tot 16 februari, daarna start de tweede afnameperiode.
Waarom is een afname thuis niet aangeraden?
Omwille van het mogelijke gebruik van hulpmiddelen zoals een rekenmachine of woordenboek bij respectievelijk de wiskunde- en taalonderdelen. Sinds corona kan Columbus (of een specifieke component van het instrument) wel thuis ingevuld worden.
Kan ik als leerkracht Columbus invullen?
Je kan in je profiel als studiekeuzebegeleider (via https://columbus.vlaanderen.be/columbus/#/begeleider) enkele testleerlingen aanmaken. Klik hiervoor links bovenaan in de balk op ‘testgebruikers’ en vervolgens op ‘testuser aanmaken’, je ziet nu een nieuwe testgebruiker als je nog eens op ‘testgebruikers’ klikt.
Van zodra je een profiel hebt als begeleider, kunnen leerlingen hun feedback online met jou delen. Meer info daarover vind je op p. 6 in de technische handleiding en vanaf p. 3 in de feedbackleeswijzer.
Wat is het verschil tussen een leerling- en begeleidersaccount?
Als leerling kan je vragenlijsten invullen en de feedback raadplegen (https://columbus.vlaanderen.be/columbus/#/).
Als leerkracht / studiekeuzebegeleider kan je geen vragenlijsten invullen (tenzij met een testleerling: zie hierboven), maar wel de feedback van je leerlingen bekijken als zij die met jou delen. Als je wilt dat leerlingen feedback met jou kunnen delen, dien je je aan de begeleiderskant van de applicatie aan te melden met je eID (https://columbus.vlaanderen.be/columbus/#/begeleider).
Feedback
Waar vind ik mijn feedback?
Je surft naar http://columbus.onderwijskiezer.be >> Klik op ‘Mijn persoonlijke Columbusroute’ >> Log in met je LeerID >> Klik rechtsboven op ‘Klik voor feedback‘. Zo kom je in het feedbackdashboard terecht. In het feedbackdashboard zie je de Columbusroute. Als je over de route beweegt met je muis, komen de verschillende onderdelen van Columbus tevoorschijn. Als je op een van de onderdelen klikt die je volledig ingevuld hebt, kan je de bijhorende feedback lezen. Het volgende onderdeel kan je bekijken door opnieuw te bewegen over de route en een ander onderdeel te kiezen.
Je kan de feedback ook delen met je begeleiders. Hoe je dat moet doen, vind je in de technische handleiding (p. 6).
Welke soort feedback ontvangen mijn leerlingen?
Meer info over de vragenlijsten en feedback vind je in onze leeswijzer.