Nieuwsbrieven

Op deze pagina kan je onze meest recente nieuwsbrief terugvinden. Onderaan de pagina kan je alle eerdere nieuwsbrieven in PDF-formaat vinden.

Wil je onze toekomstige nieuwsbrieven rechtstreeks ontvangen? Laat dan hier je e-mail achter.

     

    Nieuwsbrief september 2024

    Vereenvoudigde registratie- en aanmeldprocedure

    Na de overschakeling naar LeerID hebben onze IT-collega’s niet stilgezeten. De registratie- en aanmeldprocedure werd grondig onder handen genomen om het proces eenvoudiger te maken.
     
    Je kunt Columbus steeds raadplegen via de rechtstreekse link, maar ook via de Columbustegel in je LeerID-leerlingenloket. Aanmelden kan dan via jouw gebruikersnaam en paswoord van LeerID of via Itsme/eID.
     
    Wat zijn de belangrijkste aanpassingen?
    • Leerlingen kunnen nu zowel registreren/aanmelden met LeerID als met eID of itsme. De methodes zijn inwisselbaar.
    • Er is geen extra koppelingspagina meer voor leerlingen die Columbus nog gebruikten zonder sterke authenticatie.
    • Als leerlingen op aanmelden klikken terwijl ze nog niet geregistreerd zijn, worden ze automatisch naar de registratiepagina geleid en omgekeerd.
    Alle informatie over aanmelden en registreren als leerling of als begeleider vind je in de technische handleiding en de feedbackleeswijzer in onze Toolbox.

     

    Vanaf nu een vergelijking met succesvolle graduaatstudenten in ‘Wie ben ik?’

    In vorige schooljaren konden leerlingen zich in de feedback van ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat kan ik?’ al vergelijken met succesvolle professionele en academische bachelors. Vanaf dit schooljaar zullen leerlingen zich in de module ‘Wie ben ik?’ ook kunnen vergelijken met succesvolle graduaatstudenten.
     
    In ‘Wie ben ik?’, worden cruciale aspecten over leren en motivatie voor het hoger onderwijs gemeten en met deze nieuwe feedback kunnen we nu ook toekomstige graduaatsleerlingen het nut en het verder bijspijkeren van deze belangrijke vaardigheden beter helpen inschatten.
     
    Voor de module ‘Wat kan ik?’ is het nog even wachten op een grotere referentiegroep, maar ook daar wordt werk van gemaakt.

     

    Herhaalde afnames van ‘Wat wil ik?’

    Een laatste nieuwigheid dit schooljaar is de herhaalde afname van ‘Wat wil ik?’. Deze module geeft het interesseprofiel van leerlingen weer. In Columbus koppelen we dat profiel aan de studiegebieden in het onderwijs die een sterke inhoudelijke match vertonen met de persoonlijke interesses. Op deze manier ondersteunen we het keuzeproces en stimuleren we leerlingen om verschillende studiegebieden te verkennen.
     
    Alle leerlingen kunnen een eerste keer de interessevragenlijst afleggen tot 16 februari. Na de SID-ins kunnen ze dan een tweede keer de interessevragenlijst invullen. Op die manier kunnen ze nagaan of er eventuele veranderingen zijn in hun interesses of dat hun profiel eerder stabiel is gebleven.

     

    Onderzoek naar Columbus

    Net als in de vorige nieuwsbrief willen we de aandacht ook richten op de bijdrage die Columbus levert aan onze kennis over het studiekeuzeproces en hoe we dat het best kunnen ondersteunen.
     
    In juni verdedigde dr. Lien Demulder haar doctoraatstudie waarin ze op zoek ging naar profielen van studiekiezers en hoe deze profielen veranderen doorheen de tijd. De titel was: “Seek and you shall find: Career exploration profiles in the transition to higher education”. Ze keek onder meer naar de achtergrondfactoren die samenhangen met studiekeuzeprofielen en hoe die profielen in verband staan met studiesucces: meer info lees je alvast op deze blog.
     
    Naast dit proefschrift, publiceren we elk jaar verschillende onderzoeksbijdragen in wetenschappelijke tijdschriften en op wetenschappelijke conferenties. Meer info hierover vind je op onze website.
     
     

    Dit instrument is ontwikkeld door het expertenteam Columbus (KU Leuven, UAntwerpen, UGent en Arteveldehogeschool) in opdracht van Onderwijs Vlaanderen (via de VLUHR). Wil je graag meer informatie over Columbus, dan kan je terecht op onze website. Heb je verdere vragen, opmerkingen of suggesties, laat ons dan iets weten via het contactformulier of mail (columbus@onderwijskiezer.be).

    Het Columbusteam

    logomettekst_versie2_0 kleinvluhr nieuw geknipt klein

    Eerdere nieuwsbrieven