Nieuwsbrieven
Op deze pagina kan je onze meest recente nieuwsbrief terugvinden. Onderaan de pagina kan je alle eerdere nieuwsbrieven in PDF-formaat vinden.
Wil je onze toekomstige nieuwsbrieven rechtstreeks ontvangen? Laat dan hier je e-mail achter.
Nieuwsbrief Columbus – januari 2025
Gebruikersonderzoek: welke lessen kunnen we trekken?
Elk jaar sturen we een vragenlijst uit naar de leerlingen die gebruik maken van Columbus tijdens hun exploratieproces voor het hoger onderwijs. Daardoor krijgen we een beeld over hoe zij Columbus ervaren en waar we eventueel moeten bijsturen. Dit jaar vulden meer dan 600 leerlingen de vragenlijst in. Dat is slechts een klein aandeel van de leerlingen die gebruik maken van het instrument, maar het gaat hierbij wel om een voldoende aantal leerlingen vanuit diverse vooropleidingen om geldige conclusies te trekken.
Een eerste opvallend resultaat is dat bijna 90% van de leerlingen die het testgedeelte van Columbus invulde de feedback bekeek. Dat toont aan dat de herinneringsmail die we uitsturen naar leerlingen die hun feedback nog niet bekeken, werkt! Leerlingen vinden de verschillende modules in Columbus daarenboven belangrijk en relevant voor hun studiekeuzeproces.
Een groot deel van de respondenten (83.3%) geeft aan dat Columbus een invloed heeft gehad in hun voorbereiding op het maken van een studiekeuze voor het hoger onderwijs. Daarbij komen zowel de manier waarop ze over zichzelf denken als het (verder) op zoek gaan naar studies die hen interesseren naar voor als antwoord. Dat is goed nieuws, want dat is exact het doel dat de Columbustool voor ogen heeft: (zelf)exploratie.
Hierbij ook een warme oproep om je leerlingen aan te sporen om deel te nemen aan het volgende gebruikersonderzoek, de resultaten zijn enorm waardevol voor de verdere optimalisatie het instrument.
Welke factoren doen ertoe voor studiesucces?
In januari verdedigt Sofie Van Cauwenberghe haar proefschrift. Daarin gaat ze na welke kenmerken uit Columbus de studieprestaties en heroriëntatie na het eerste jaar hoger onderwijs beïnvloeden. Het onderzoek laat in de eerste plaats zien dat zelfregulatie en motivatie belangrijk zijn voor studiesucces en dat ze cognitieve verschillen in voorkennis zelfs kunnen compenseren. Inzicht verkrijgen in hoe leerlingen leren en in wat hun motivatie bepaalt, is dus belangrijk en (persoonlijke) ondersteuning kan hierbij helpen. Leerlingen kunnen via Columbus in de module ‘Wie ben ik’ hierover feedback ontvangen.
Verder is onderzocht welke factoren bijdragen aan het voorkomen van uitval in het eerste jaar hoger onderwijs. Numerieke vaardigheden, een positieve houding tegenover school, een goed tijdsbeheer en een sterke match tussen de interesse van de student en de opleiding zijn hierbij cruciaal. In professionele bachelors zijn niet-cognitieve factoren zoals de kwaliteit van leren, de motivatie en het zelfbeeld, alsook academische taalvaardigheid belangrijker dan in academische bachelors.
Tot slot toont het onderzoek naar heroriëntatie dat studenten die van opleiding veranderen tijdens en na het eerste jaar vaak een lagere match hadden tussen hun initiële studie-interesses en hun gekozen opleiding in het eerste jaar. Een laag studiesucces is grotendeels verantwoordelijk voor heroriëntatie, maar de match met de initiële studie-interesses in het secundair onderwijs bepaalt grotendeels hoe en naar welke opleiding studenten heroriënteren. Deze laatste studie laat nog maar eens zien dat het belangrijk is dat studenten een opleiding kiezen die aansluit bij hun interesses.
In Columbus kunnen leerlingen in de module ‘Wat wil ik?’ hun studie-interesses in relatie met studiegebieden uitgebreid in kaart brengen. Het is zelfs mogelijk om dat nog een keertje te doen, bijvoorbeeld na de SID-in of na een verdere verkenning van informatie over studierichtingen.
Columbus als voorbereiding op de SID-in
Columbus vormt een ideale tool in de voorbereiding op de studie-informatiedagen (SID-in) die er binnenkort aankomen. Die vinden jaarlijks in alle Vlaamse provincies plaats voor de laatstejaars van het secundair onderwijs en hun ouders. Op een SID-inbeurs kunnen leerlingen kennismaken met de verschillende studiemogelijkheden na het secundair onderwijs. Meer info vind je op deze pagina.
Met de informatie uit de verschillende modules in het Columbusinstrument kunnen leerlingen zich voorbereiden op een SID-in. Ze kunnen al een aantal mogelijk interessante richtingen afbakenen en op die manier hun SID-in efficiënter invullen.
De feedback in de module ‘Wat wil ik?’, bijvoorbeeld, levert studenten naast een inzicht in het eigen interesseprofiel ook een lijst op met studiegebieden waarvan we hebben vastgesteld dat ze aansluiten bij hun interesses. Met het onderzoek uit het vorige punt in het achterhoofd, kunnen leerlingen deze module goed gebruiken om studiegebieden en daarbij horende richtingen te verkennen. Nieuw sinds dit jaar is dat leerlingen zich in ‘Wie ben ik?’ ook kunnen vergelijken met succesvolle graduaatstudenten.
Tot slot krijgen leerlingen die alle modules in Columbus invullen ook een inschatting te zien van het mogelijke toekomstig studiesucces, zowel in professionele als academische opleidingen. Deze onderzoeksgebaseerde inschatting biedt uiteraard geen garantie, maar levert wel extra inzichten op voor wie zich verder wil oriënteren.
Aan de slag met Columbus in de klas!
De informatie uit Columbus vormt een ideaal startpunt om met je leerlingen aan de slag te gaan rond hun studiekeuze. Meer informatie over hoe je Columbus kan inzetten, vind je in onze Toolbox op de website en in ons Columbusmagazine. Deze website over kiezen na het secundair onderwijs kan ook een handig hulpmiddel zijn.
Dit instrument is ontwikkeld door het expertenteam Columbus (KU Leuven, UAntwerpen, UGent en Arteveldehogeschool) in opdracht van Onderwijs Vlaanderen (via de VLUHR). Wil je graag meer informatie over Columbus, dan kan je terecht op onze website. Heb je verdere vragen, opmerkingen of suggesties, laat ons dan iets weten via het contactformulier of mail (columbus@onderwijskiezer.be).
Het Columbusteam
Eerdere nieuwsbrieven
- Nieuwsbrief januari 2023
- Nieuwsbrief april 2023
- Nieuwsbrief september 2023
- Nieuwsbrief januari 2024
- Nieuwsbrief september 2024